• Smart Cities should aim at enhancing quality of urban life continue reading
  • Ecoconstruction India Spring issue continue reading
  • Otis launches a new elevator that is simpler to install, sustainable to operate, and is powered by a battery when the power fails continue reading
  • All new construction from CPWD will be 3 star GRIHA compliant continue reading
  • Green Building accelerates globally through economic downturn, according to new McGraw-Hill Construction Study continue reading

Home

>

Articles

>

Bioclimatic Flare Project. A commitment to efficiency

This new building demonstrates the technical and economic feasibility of energy efficiency in construction. Demonstrate that energy efficiency and bioclimatic building can be incorporated into the practice of building an affordable cost, is the main objective that is born Bioclimatic Building Flare (Valladolid, Spain), inaugurated on 21 March 2012 by the Minister of Science and Innovation, Cristina Garmendia, accompanied by the director of the Center for Energy, Environment and Technology (CIEMAT), Cayetano Lopez Martinez, and the People Foundation president, Manuel Fernández Alonso.
The facilities the new building will house offices, workshops and classrooms Asprona Lince Group-People Foundation, an association for training and employment
of people with intellectual disabilities. In addition, the workshops will be center of learning and teaching of renewable energy. During the opening ceremony, Cristina

Garmendia stressed that scientific and technological development in renewable energy is one of the great strengths of our country. “Renewable energy and sustainable construction are, in fact, two sectors destined to play a major role in changing the production model,” she said.
Flare The project has benefited from the participation of Collosa, Alia, Architecture, Energy and Environment Special Employment Centre Asprona Lynx Group, the Foundation and the CIEMAT-Lee Public Research Agency of the Ministry of Science and Innovation, which has been responsible for coordinating the project.
The new building was built with support from the Ministry of Science and Innovation and the Sub-Specific Projects and Strategic CIEMAT and the European Funds
for Regional Development ERDF and has the support of the Junta de Castilla y León, is the future Lynx Group administrative headquarters for the management of its
business lines.

In this new building will be devoted to R & D in collaboration with technology parks, industrial processes and auxiliary lines shrink, and in a second phase, the creation of an industrial kitchen cool online facilities restoration.
This unique building meets innovative facilities, which are examples of sustainable architecture. Designed by architect Emilio Miguel Mitre and Collosa built by the company, has recently been awarded in the category of administrative and public buildings of the Sustainable Construction Awards III of Castile and Leon 2009-
2010.

The Building
The bioclimatic building design is based on the proper relationship of it with their environment. Not trying to be a foreign body inserted into a foreign environment but is integrated into the surrounding environment. To do this properly oriented towards the sun using it as an energy source, promotes air circulation in summer  exchanges energy with the earth and makes a good water management, building on the rain and gray water generated in it. This results in a higher environmental quality and outstanding results without damaging energy environment.
The materials used are fundamental to achieve acoustic and thermal insulation, with less energy loss. Since the closures, the very isolation of the air chamber and the exterior woodwork with a suitable glass, help to achieve better energy efficiency. Inside the pavilion are two areas of work and other ancillary services, distributed
on two floors above ground, the ground floor houses the stairs, toilets, changing rooms for workers, office and training area. Under this zone has a basement of building facilities.

The first floors of both halls are intended for use Workspace Special Employment Center. The atrium linking the central bioclimatic office area and the ships were designed as commercial area, being the linchpin of the modules for the different uses.
Outer space to the south, is covered by a pergola plant favors the creation of an internal microclimate, it is situated in the access and parking area.

 

BY: Gloria LLopis (Editor in chief, Ecoconstrucción España)

     
2012/09/28 by Gloria Llopis